Translate

10 Eylül 2013 Salı

İstanbul-Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013

Merhabalar.
Kore'ye olan ilgimi duymayan kalmadı. Bu ilgim nasıl başladı derseniz Kore dizileri sayesinde. Onların kültürlerini, geleneklerini , yemeklerini bu diziler sayesinde tanıma fırsatı buldum ve keşke daha da yakından tanıyabilsem, onlarla tanışabilsem diye için için heveslenirken şu haberle karşılaşmıştım;

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin evsahipliğinde organize edilen İstanbul Gyeongju - Dünya Kültür Expo 2013'ün açılışı, 31 Ağustos Cumartesi akşamı Ayasofya önünde gerçekleştirilecek törenle yapılacak. Dünyanın çeşitli ülkelerinden katılan misafirlerin yanısıra İpekyolu güzergâhındaki belediye başkanlarıyla birlikte bin 500 konuk katılacak.

Türkiye'de ilk defa gerçekleştirecek EXPO'da 35 farklı mekânda 28 farklı etkinlikle doğu ile batı kültürlerinin buluşması hedefleniyor. Etkinliklerle ayrıca asırlardan beri gerçek anlamda bir barış kenti olan İstanbul'da bütün dünya kültürlerinin buluşması ve binlerce Güney Koreli ziyaretçilerinin de katılımıyla 60 yıllık dostluğun pekişmesi amaçlanıyor.


Tabi bunu okuyan ben havalara uçtum, bir sürü Güney Koreli, İstanbul'da olacaktı. Yemeklerini, kültürlerini, geleneklerini, kıyafetlerini tanıma fırsatı bulacaktım. 
31 Ağustos'da başlayan bu etkinliğe ablamla anca dün katılma fırsatı bulduk.
Etkinlik 35 farklı mekanda gerçekleşiyor ama biz Sultanahmet Meydanını seçtik.

 Haydi hep beraber Koreli'eri tanıyalım ;





Geleneksel kıyafetleri.
Dizide hep görürdüm bu kıyafetlerle. Yakından görmek bambaşkaymış .
İsterseniz ücretsiz bir biçimde siz de giyip fotoğraf çektirebilirsiniz.
Ablam giydi ama ben cesaret edemedim, bayağı bir kalabalıktı ve kabin de yok herkes size bakıyor :D







Yemekleri.
Resimlerden sadece elma cipsini tattım . Tadı güzeldi. Lakin satılmadığını söylediler.
Resimler haricinde çaylarını ve krebimsi birşeylerini tatttım. Çay şekersiz olduğu için bir şey anlamadım ama ismini bilmediğim, ismine bakmayı yada çekmeyi akıl edemediğim görüntüsüyle ve tadıyla krebe benzeyen şey güzeldi.


Gelelim en heyecan alıcı noktasına. Standlardan birinde önünüze bir örnek olarak yelpaze veriyorlar ve size bembeyaz bir yelpaze verip oradaki deseni ve ''Sarang Hae '' (Seni seviyorum ) yazısını yazmanızı istiyorlar. . Ardından bu işlemleri yaptıktan sonra Koreli yaşlı adama isminizi söyleyip adınızı yazdırıyorsunuz.


Ben de resim yeteneği olmadığı için ablamın eseri.



Bu da alt tabanda resimdeki şekil var, yapmamız gereken tek şey mürekkepli  bir bezle bastırmak. Baktım bu kolaya benziyor yapayım dedim. Kurumadan katladığım için şekli bozulmuş :/






Bize çok güzel bir gösteri hazırlamışlar.
Hepsi birbirine benziyor değil mi ? :)


Bakalım İpek Yolu pazarı'ndan neler almışım?



Bu küçük ayna'yı 7 TL'ye aldım. Alışverişe ilk bu aynayla başladım ve yakışıklı Kore'li bu küçücük aynayı yukarıdaki dev poşete koyarken kahkahalar atıyordu :D




Bu fosforlu kalem de 5 TL .20 Eylül'de dershaneye başlayacağım için aldım.




Bu da sivilcelere iyi gelen bir maskeymiş. 15 TL 'ye aldım. İçerisinde pirinç bulunduğu için 3 ayda tüketilmesi gerekiyormuş.
Demek ki Kore'lilerin pürüzsüz ciltlerinin sırrı pirinçmiş :)
Yazısı en kısa zamanda blogda olacak.


Gördüğünüz gibi çok çok eğlenceli bir gün geçirdim.

Etkinlik 22 Eylül'e kadar devam edecek katılmayı düşünüyor musunuz?

6 yorum:

  1. Korelileri sevdim desem yeterli olur herhalde :D Ayrıntılı bir post bitanem emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim , umarım senin de gitme fırsatın bulunur. O kadar sıcakkanlılar ki anlatamam. Fotoğraftaki çocuk bana gülerek güle güle dedi ağzım açık kaldı :O

      Sil
    2. Çok tatlııı ve sıcakça bir şey bu gidelim bencedee :O :)

      Sil
    3. Olur ben de bir daha gitmek istiyordum zaten. Çünku bu etkinlik ilk kez bu sene düzenlenmiş ve bir daha olmayacakmış. Öyle söylediler. Büyük bir hayal kırıklığına uğradım keşke her sene yapılsaydı.

      Sil
  2. şimdi haberim oldu. en kısa zamanda sultanahmet meydanındayım. güzel bir post olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, Ipek yolu pazarında bir standda broşlar da vardı ama fiyatlarını sormadım o standa bir uğra istersen senlik şeyler vardı :)

      Sil


Yorumlarınıza verilen yanıtlardan haberdar olmak için 'Beni Bilgilendir' kısmını işaretlemeniz yeterli.